Council stands firm on planning dispute over property in Burley

0
Have your say

ENFORCEMENT action has been ordered for a house at the centre of a planning row.

The height of the roof at the Pavilion in Home Farm Close, Burley, will have to be reduced as Rutland County Council’s development control and licensing committee agreed alterations had been made without the appropriate permission.

The original plans were drawn up and given approval in 2004 but since then further extensions have been made without permission.

Planning officers gave three options for councillors to consider at the meeting.

They were to take no enforcement action, as recommended by the officers; to enforce going back to plans that were drawn up in 2007; or enforce going back to the original 2004 plans.

Councillors went against the officers’ recommendation, who were concerned about the legalities of taking action, and voted to have the property stripped back to the layout approved in the 2004 plans.

Coun Marc Oxley (Lib Dem) said: “It’s very interesting to see the differences in what has been built and the 2004 drawings. They are completely different.

“I believe the building we have been left with is quite far from what we gave permission for and there’s a strong feeling that this is not appropriate.”

Coun Terry King (Con) voiced his concerns about the development.

He said: “The development has been changed and changed again from the original application.

“It really is significantly different to the 2004 plans. What causes me the greatest concern is that the roof is massively higher.

“It’s a tough decision to take because of the legal difficulties, but residents are concerned and these plans weren’t agreed so why should we accept them?

“I believe we should enforce it back to the 2004 plans.”

Coun Richard Gale (Ind) added: “We have to make a large stand here.

“Overall, it’s a significant change to what we had approved and we have to make a stand on this.”

Previously, councillors had refused a new application to retain the house as it stands, citing the size of the house 
and the impact on residents and the Burley-on-the-Hill estate which it overlooks, and the design and materials.