Home   News   Article

Firm helps to extend life of Bourne’s cemetery




Bourne cemetery extension - the soil level has been raised at the western end using soil excavated from the neighbouring development
Bourne cemetery extension - the soil level has been raised at the western end using soil excavated from the neighbouring development

A donation of soil and labour from a housing firm has extended the lifespan of Bourne’s cemetery by “at least another 10 years”.

Kier Living, which is developing part of the neighbouring Elsea Park estate, has helped raise the land level in a vacant plot next to the town’s cemetery in South Road.

Bourne Town Council has wanted to use the plot for new burials for some time. But the level and condition of the land has proved prohibitive.

Town clerk Nelly Jacobs said: “The back part of the cemetery is a very low-lying field. It’s too waterlogged to be used for burials.

“We had been looking at a new system which was extremely costly.

“Kier offered free soil, labour and machinery and put up the level by at least two feet. Once the land has settled we will be able to bury with very few problems.”

The “new system” to which Mrs Jacobs referred was first considered by the council in 2013. The stacking design by David Spiers allowed for up to four coffins to be buried in one plot, where traditionally just one would be.

The solid sides of the structure’s frame would allow graves to be placed closer together.

Mrs Jacobs and councillor Trevor Holmes visited Walsall Burial Park in Staffordshire to view the space-saving design.

The town council approached South Kesteven District Council to ask whether Section 106 money from the Elsea Park development, allocated for community projects, could be directed towards providing more cemetery space.

Eventually councillors concluded that the stacking scheme would have cost too much. But thanks to Keir Living’s donation the cemetery can now be expanded for future use.

Mrs Jacobs said: “It’s extending the lifespan of the cemetery by at least another 10 years. It wasn’t really a very usable field. But now by resetting the land level it is usable. It would have cost the council money, mainly through having to pay for levelling off and seeding.

“The stacking system would have barely paid for itself. But with the extra soil we can dig down without too many problems.”

The land level is being raised in two phases. The soil will need to be given time to settle before it can be used.



COMMENTS
()


Iliffe Media does not moderate comments. Please click here for our house rules.

People who post abusive comments about other users or those featured in articles will be banned.

Thank you. Your comment has been received and will appear on the site shortly.

 

Terms of Comments

We do not actively moderate, monitor or edit contributions to the reader comments but we may intervene and take such action as we think necessary, please click here for our house rules.

If you have any concerns over the contents on our site, please either register those concerns using the report abuse button, contact us here.

This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies - Learn More